Boysen

20130118-213623.jpg
Pojkarna pojkarna. Dom växer så det knakar. Ibland förstår jag inte att de blivit så stora och så smarta. Ibland känns det också som att de kunde bli sådär sju år på direkten så man inte hela tiden skulle behöva ha ögonen i nacken och hjärtat i halsgropen. Inte för att jag vet om det lättar då de är sju.

Ivar är 2 år 11 månader. Sedan några månader pratar han så man förstår. Så att utomstående förstår. I alla fall lite. Han pratar både finska och svenska. Med sin lillebror pratar han svenska.
Han går 2-3 dagar i veckan på dagis, heldag sedan december. Innan jul hade han en period då han inte alls ville ha nåt med dagis att göra, även om starten gick bättre än man nånsin kunnat ana. Nu har han återgått till att tycka om dagis. Han har även återgått till att sova dagssömn vilket är helt underbart!
Hans favoritmat är pizza. Men han äter allt. Han är inte kräsen, men tar tid på sig. Kan man lungt säga. Hans foritlek är nog kurragömma och han älskar allt med motorer, även om det tidvis kan vara lite för spännande med både fart, ljud och alla atiraljer som hör till. Han har väldigt livlig fantasi, och det är helt urroligt att få vara med i hans lekar och få äta av hans små grisar eller vad det nu råkar vara han låtsas att han håller i handen. Det är nog det bästa med barn i denna ålder!

Han sover gott om natten, men bråkar och testar lite alltid innan han somnar. Innan jul fick han en ny säng och därmed var hans era i pinnasäng över. En gång har han i sömnen trillat ur, han har nämligen inga kanter på sin säng. På natten har han fotfarande blöja, även om han varit dagtorr sedan han fyllde två. Med vissa faser av med kisi i byxan titt som tätt förståss. Hoppas få bort nattblöjan inom snar framtid. Nu just insisterar han därmot, han är nämligen en ”stor baby” enligt sig själv. Håller tummarna att han växer ifrån det snart.

Lillebror Malte är strax 1 år och 5 månader. Han har blivit underbar att natta om kvällarna. Han har eget rum, som vi snart skall börja fixa till lite (hans rum är det enda vi inte ens rört medan vi renoverat hela resten av huset). Han vill i egen säng och bara myser där tills han somnar. Ibland kan han ligga och sjunga eller prata i upp till två timmar innan han tystnar. Sen sover han, hela natten. Lovely!
Han har ju varit superduktig med kissandet och bajsandet ända sen han var nyfödd. Han gjorde sina behov redan på bb i handfatet. En period när han började gå hade han inte alls ro att gå på pottan, men sedan nån månad tillbaka funkar det fint igen. Han känner när han behöver uträtta sina behov och så länge man påminner honom händer det sällan olyckor.

Han har en stark vilja och kan bli flyförbannad om han inte får göra nåt på sitt sätt. Oftast är det frågan om att han ”kan själv”, eller tror han kan är det. Får han inte borsta tänderna själv blir han så arg att han slutar andas och blir blå. På riktigt.
Han älskar att sjunga och att springa. Han har god aptit. Äter mycket och är inte kräsen. Inga allergier men äter inte kokt ägg, även om han tappert försöker. Han ammas än och så tänker vi fortsätta tills det känns rätt att sluta för oss båda.

Lillebror han har ingen dagvårdsplats än, eventuellt till hösten, eller så får det bli senare. Beror lite på hur mina studie och jobbmöjligheter utväcklar sig. Han sköts i stället nu av min pappa som är pensionerad 0-2 ggr i veckan, även fammo ställer upp ofta hon också.

Båda gossarna är ovaccinerade, och det känns fortfarande som det enda rätta. De är friska och mår bra, det är så vi vill ha det. Om tre veckor åker de på sin fjärde, respektive tredje utlandsresa. Vi har fått höra det ena och det andra. Men det är okej. Vi är inte osäkra i vårt val mera. Många tycker vi är oansvariga men många har också samma syn som vi på såväl läkemedel och vaccin.

Tidigare har vi varit på Bali (Ivar), Mallorca och Turkiet med barnen. Nu väntar Khao Lak, Thailand. Oj så skönt. Kan inte fatta att om tre veckor sitter vi där i värmen och käkar Tom Yum och får umgås allihopa, utan jobb, utan skola och bara vara. Sen blir det ju förståss också bröllop och en massa bra folk som vi har med oss. Underbara tid!

Annonser

4 thoughts on “Boysen

  1. Hur gammal har dina barn varit första gången de åkt till varmare länder? =)

    Angående mitt första inlägg om järn så skrev du att du valde bort mjölkprodukter under graviditeten, har det med järnet eller bara allmän hälsa att göra? Jag åt väldigt lite sådant tidigare men det har nu under graviditeten blivit mer och mer av mjölk och riktigt smör, mest för att kostråden man får anser att ungen inte utvecklas bra utan det, men jag funderar på att sluta med det och övergå till mer och mer rå mat. =)

  2. Hej! Vad kul att jag hittade din blogg. Är ganska nybliven mamma och efter en helvetisk dag där jag nämnt mig som den sämsta föräldern i världen hittade jag till ett blogginlägg du skrivit om tvååringar. Tack säger jag bara. Jag känner mig inte ensam längre. Nu ska jag följa din blogg. Jag har just börjat blogga för wordpress också och försöker hinna skriva men det är inte lätt att få till tiden. Men som sagt, kul d du skrev. Jag skriver oxå en hel del om barn/familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s