Det var dethär med fluor

Min far var till tandläkaren i veckan. Vanlig kontroll, borttagning av tandsten och fluorning.

För ett år sen hände samma sak. Hela hans läppar och mun svällde upp nåt helt galet. En reaktion på ett toxiskt ämne. Fluor. Jag börjar bli riktigt less på det här med fluor inom tandvården snart. Vad i helsike gör man med ett sånt giftigt ämne i tandkrämer? Då man dessutom vet att just slemhinnorna absorberar ämnen och kemikalier i mycke snabbare takt än hudvävnad överlag.

Karies är världens vanligaste bakterieinfektion och orsakar hål i tänderna. Fluor skyddar våra tänder effektivt mot karies. Men den är otroligt giftig för kroppen!
När man intar fluor hamnar det förutom i tänderna, även i skelettet. Forskning visar att i områden med högre halter fluor i dricksvattnet, är frekvensen för höftfrakturer 20-40% högre.
Fluor i överskottsmängder hämmar kalciumomsättningen och kollagenproduktionen (produktionen av fiberprotein som bygger upp stödjevävnad alltså hud, kärlväggar, skelett osv). Detta betyder kort och gott att fluor bidrar till benskörhet.

Bort med socker. Bort med fluor.
Köp eltandborste, tandkräm utan fluor (eller använd bakpulver + vatten), tandtråd. Sen finns det även antibakteriella örter så som trollhassel eller vissa algtillskott som visat sig vara effektiva i att motverka kariesbildning.

Visste ni annars att en vanlig tandkrämstub för vuxna, innehåller dödlig mängd fluor för ett spädbarn? Äckligt är vad det är.

Annonser

6 thoughts on “Det var dethär med fluor

  1. Jag är inte alls insatt i det här med fluor så jag måste fråga dig; hittar man lätt i vanliga matbutiker tandkräm utan fluor, finns det endast några enstaka eller är det apoteket som gäller?

    • Jag har alltid köpt på hälsokostaffär eller ekosoppi i stan. Har någon enstaka gång kollat in utbudet i mataffären, men aldrig hittat nåt där. Dessutom älskar jag att vandra omkring i hälsokostaffärer och bara kolla in allt häftigt de har i hyllorna 😉

    • Kul! Det enda med tankrämer som inte innehåller fluor, är att eftersom de ofta är från hälsokostbutiker eller är naturkosmetik, innehåller de sällan tensider. Vilket i och för sig är jätte bra! Men när man är van med att tandkrämen ska löddra, så känns det plötsligt som om tänderna inte skulle bli rena om det inte löddrar 🙂 Men man vänjer sig 😉

  2. Vilket intressant inlägg, jag har tidigare läst lite om flour men hittade inga bra källor på att det är skadligt, har du några bra källor att dela med dig av? =)

    Fungerar det att bara använda bakpulver och vatten på tandborsten?? =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s