Granen står så grön och grann

20121220-220359.jpg
Idag har granen klätts. Vår första riktiga julgran. Julfiilisen börjar infinna sig, med tre dagar kvar tills julafton.

Ikväll innan Ivar somnade pratade vi om jultomten (än en gång). Vi pratade om att jultomten är alla små tomtars pappa och han kommer med klappar åt snälla barn (och ibland även snälla vuxna). Han har långt vitt skägg och är jätte gammal. Vi pratar ju finska, jag och Ivar tillsammans. Parta, är skägg på finska.

När jag gick ner till nedrevåningen efter att jag nattat honom var det tyst ett bra tag. Plötsligt började jag höra en massa prat. Jag satte mig ner för att lyssna och förstod nu att han sjöng ”ägg, ägg, mera ägg, ät så får du skägg!”. En låt som finns på en av våra barn-cd skivor, bolibompa skivan.

Satt och fnissade för mig själv medan jag lyssnade på han sång som sakta men säkert blev mer och mer utdragen, tills den dog ut helt och lilltomten somnade för natten.
Det är spännande det här med tomtar och jul för dessa små. Hoppas det inte blir riktigt lika spännande som förra året. Då firade nämligen vi jul hos min mamma och pappa, och skulle sova över natten där. Kvällen gick bra, men natten slutade i katastrof med att vi packade alla ungar i bilen och körde hem klockan fyra på natten för att sova i egna sängar. Tur bor vi inte långt ifrån varann.

I år kommer vi att fira vår första jul hemma. Helt fantastiskt skönt! I eget hem. Egna sängar att krypa ner i när magen är så full av mat och dryck att det inte ryms en droppe mera. Att vakna upp på juldagsmorgon i eget hem. Att se glädjen i barnen när de får återse sina nya leksaker som tomten med stort T hämtat kvällen innan. Det är i alla fall det jag minns av julen i min barndom. Juldagsmorgonen.

Annonser

4 thoughts on “Granen står så grön och grann

  1. Oj va gulligt av Ivar o jätte fint skrivet. Kram o vi ses snart hos er, tack ännu för att vi får fira jul i ert nya hus med härliga mänskor. Hoppas julgranen får stå sådär fin hela julafton när vi har två som säkert tycker att granen e en kiva leksak. Kram Lotta

    • Ja det ska bli riktigt roligt att ha er här! Och Isabella, det börjar vara så länge sen jag sett henne nu! Längtar till måndag 🙂
      Jag hoppas det händer tillräckligt med intressant under måndagen så att de inte håksar på granen 😉 Åtminstone våra brukar nog låta den vara, men börjar en så ska ju nästa också härma.. Får se då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s