Maltes första besök hos tandvården

Minstingen gjorde premiär hos tandhygienisten idag. Så som alla andra småbarnsföräldrar fick vi diverse brochyrer, tandborstar och xylitoltuggummin och -pastiller. Det som hör till vill säga.
Vi hade faktiskt ett riktigt givande samtal med tandhygienisten, mycke angående barns hälsa, sockerkonsumtion, matvanor och kemikalier. Rätt långt var vi på samma plan, jag och tandhygienisten.
Vi är ju ganska noga med sockerkonsumtion, äter sällan kex och kakor, inga godis har våra barn nånsin ätit och inte heller sockrade joghurtar används hemma hos oss. Är det kalas bjuds det nog dock på sockrade rätter, så helt psykade antisockerfantaster är vi ju inte.
Tänderna borstar vi morgon och kväll och tuggar tuggummi och tar xylitoltabletter efter maten. Det vi borde vara nogrannare med är dock att inte äta med samma sked eller att pussa på munnen, där slarvar vi måste jag nog erkänna.

Till slut måste jag ändå fråga tandhygienisten var hon och tandvården står med tanke på fluor. Hur de förhåller sig till fluorets skadliga verkan på kroppen gemfört med ämnets fantastiska effekt att förebygga karies och hål i tänderna. Svaret jag fick fick var inte direkt oväntat, men fick mig att rysa till ändå.
Hon sade att hon hört en del om fluorets skadliga effekter, men hon vågar inte ta reda på mer. Detta på grund av att hon misstänker att om hon visste mer, skulle hon inte vara en bra tandhygienist mera.

Så får det ju inte bara vara! Vårdpersonal som ger råd om hur vi skall sköta våra barns hälsa borde ju vilja veta! Denna person ger ju råd åt så gott som alla småbarnsföräldrar i kommunen om hur de ska sköta sina barns tänder på bästa sätt! Men hur blir det med resten av de små barnakropparna om det första föräldrarna får höra på barnets första besöket hos tandvården poängterar användandet av fluor i så hög grad? Får barn med tandkräm utan fluor fler hål i tänderna än såna som har det? Jag tvivlar. De flesta som ids och orkar läsa sig på tenderar att vara rätt noga med många andra aspekter angående hälsa och kost. Det finns ju andra sätt att påverka tandhygienen än fluor! Som att borsta tänderna (det finns en del bra tankrämer gjorda på naturliga råvaror), använda tandtråd och hålla ögonen på kosten. Dessutom finns det ju en mängd direkt hormonstörande substanser i våra ”vanliga” tandkrämer. Äckligt, jag vet.

Inom vårdbranchen finns ju ingen absolut sanning. Vi måste ju vara beredda att vår sanning idag kommer att kunna vara överbevisad i morgon. Man kan inte stirra sig blind på en sak och utesluta alla andra möjligheter. Kom ihåg det, såväl vårdpersonal som alla andra.

Annonser

2 thoughts on “Maltes första besök hos tandvården

  1. Jag har inte energi att sätta in mig i tandkrämsfrågan. Men har du nåt bra tips på nåt märke som är ”safe” och så bra som möjligt? Vad använder ni och vad undviker ni?

    • Jo jag har några tips! Vi använder tex ett tyskt märke som heter Lavera naturkosmetik, samt Urtekram tandkrämer. Båda märken har många olika smaker både för barn och vuxna, även såna med fluor finns trots att urvalet är större utan. Lavera tycker jag själv är bättre, mest pga av att det löddrar. Däremotskall man undvika ingredienser som sodium laureth sulfat. Det är jätteirriterande vid hudkontakt och mest just på slemhinnor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s