Bilsäkerhet med barn

Det finns få saker som får mig se riktigt rött och få saker som jag faltiskt har svårt att acceptera. Jag är nämligen ganska lugn på det viset, tycker alla har rätt till en egen åsikt och repekterar den.
När det sen kommer till bilsäkerhet för barn kan jag inte hålla käft. Det är är sak som folk borde få upp ögonon för och något där man aldrig aldrig någonsin kan kompromissa. Därför tänkte jag ta en snabb genomgång av hur man borde placera sina barn i bilen beroende på ålder och storlek, så att ifall du inte visste det, vet du vad som är säker och vad inte.Genom att se till att ditt barn sitter i rätt stol för sin ålder, kan du minimera skadorna vid en kollision avsevärt!

En baby sitter säkrast i ett babyskydd ( turvakaukalo). Denna placeras alltid så att babyn har ryggen i färdriktning. Kan monteras med bilens egna bälten eller med skild bas, vilken endera spänns fast med bilens bälte eller knäpps fast i isofixfästena på bilen beroende på modell. Det absolut största missen som görs med babysar i bil är att bältet inte sitter tillräckligt tajt över barnets kropp. Är bältet löst, skyddar inte stolen, utan babyn flyger ur. Dubbelkolla alltid!

Barnet har vuxit ur babyskyddet när kilogränsen för stolen är nådd ( ca 12 kg, beroende på modell), eller när halva huvudet sticker över kanten upptill. Det gör ingenting fast fötterna sticker ut ur stolen.

Dags för följande stol. En viktig huvudregel. Barn under fyra år borde aldrig aldrig någonsin åka annat än i en bakåtvänd stol! Detta på grund av att deras nacke är outväcklad och så stor procent av kroppens totalvikt sitter i skallen på barn. Även om barnet är storväxt är skelettet inte färdigt. En treårings nacke klarar tex en krock i hastighet på max ca 23 km/h i en framåtvänd stol med fempunktsbälte (framåtvända balkstolar pikulite mer) utan nackskador, medan en treårings nacke i en bakåtvänd stol klarar en kollision i 140 km/h. Det kanske sätter lite perspektiv på hur mycket säkrare bakåtvänt åkande är gemfört med framåtvänt!
Framåtvänt åkande är till för större barn och vuxna. Nacken hos oss människor tål framåtvänt åkande redan mycke bättre när vi fyllt fem år. Då är en bra tidpunkt att svänga barnen.

När barnet är 18 kg och absolut tidigast vid 4 år får denna sitta i en bältesstol. Yngre och mindre barn än så bör inte sitta fastspända med bilens bälten, eftersom de lätt glider ur dom vid en kollision. En bältesstol är ett mycke bättre alternativ till en bälteskudde. I en bältesstol placeras bältena på rätt ställe på kroppen och i alla fall småbarn som ofta sover i bil hamnar bältet lätt fel på. Bilbältet skall inte gå över höften utan bältet placeras ovanpå låren för att inte krossa höftbenen vid eventuell krock. Bältesstol borde användas ända tills barnen når puberteten, tills ca tolv års ålder. Oskojat! Först då klarar höften att stå emot kraften av bältet i en kollision. Och vad du än gör, placera aldrig ett barn under 12 år i bil med bara bilens bälten!

I framsätet bör barn aldrig sitta. Många glömmer att sitter ett barn på passagerarsätet och en krock inträffar, gör airbagen att nacken bryts om barnet är för kort! Bakåtvända stolar och babyskydd kan man montera på passagerarsätet men se då till att krockdynan är urkopplad. Om det bara är möjligt så ha alltid barnen på bakbänken ändå, det är mycket säkrare.

Det finns ju massor med olika stolar på marknaden och märkligt nog är majoriteten framåtvända stolar. Även om det är bevisat att bakåtvänt är 500% säkrare!
Det finns såna som ska vara bakåtvänt monterade hela tiden, både såna med isofixfäste (tar mera utrymme i bilen oftast) och såna som monteras med remmar och bälten. Det finns vändbara stolar, såna som skall vara ansiktet i färdriktning hela tiden och balkstolar. Det finns även kombistolar som många lovprisar på grund av deras långa användningstid.
Det man bör tänka på med kombistolar är att stolarna väger ganska mycke. Så i det skede som stolen kan börja användas som bältesstol är denna mycke farligare för barnet än en skild bältesstol. En kombistol väger ofta kring 10 kilo, bältesstolar väger ungefär hälften av det. Barnet hamnar ju i kläm mellan stolen och bilbältet vid en kollision, och destu tyngre stolen är, destu värre är skadorna. En framåtvänd stol behövs inte alls innan det är dags för att inskaffa en bältesstol.

Vill man åka så säkert som möjligt väljer man ett babyskydd som första stol. Byter till en bakåtvänd stol som går länge (till 25 kilo) när barnet börjar kunna sitta själv, svänger barnet ansiktet i färdriktning vid en ålder på 4-5 år och köper därefter en skild bältesstol som barnet får ha tills denna når puberteten.

Bilsäkerhelt för barnen är en sak som man inte kan kompromissa med. Barnen är ju det dyrbaraste vi har. Dessutom är de det mest sköra vi har. Barn är inte små vuxna, de är under utväckling, både skelett och muskler är svaga. Varför välja ett sämre alternativ nu när du vet hur det ligger till? Satsa i ditt barns liv och välj ett tryggt sätt att åka i bil!

Läs mer om bilsäkerhet för barn på bilsrolslotsen.

Annonser

2 thoughts on “Bilsäkerhet med barn

  1. Bra skrivet! Bilsäkerhet är något också jag tar på allvar. Blir alltid lika upprörd när jag ser småbarn som sitter fel. Känner en som vände sin 10 månaders baby framåt för att han hade ”för tångt åt benen”! Var inte alls glad när Theodor hamna att sitta i balkstol en dag när vi var i Helsingfors men då fanns det inga alternativ…

    • Det måste nog ha varit en storväxt tvååring det! Eller en riktigt sjukt liten bil 😉 Näe, jag försår inte riktigt vad som rör sig i huvudena på såna. Man kan ju inte göra så om man VET vad som är säkrast! Med detta inlägg hoppas jag att ens en person lärde sig något nytt och inser hur viktigt det är att sitta bakåtvänt och använda rätt sorts stol. Det skulle få mig att känna mig lyckad!

      Vi hade ju Ivar i en framåtvänd stol på vår turkietresa senast. Och även om de flesta i just det landet åker helt utan stol, var jag helt jätte rädd! Vår chaufför skakade bara på huvudet när jag kontrollerade hur stolen var fastspänd och måste ha tyckt att jag var helt galen 😉
      Men förståss, man tager vad man haver, och hellre en framåtvänd stol än ingen alls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s