Grattis Malte på nio månaders dagen!

Fick en smärre chock när jag insåg tidigare i veckan att min lilla baby blir hela nio månader! Jag skulle ju ha blivit chockad om han blivt sju månader också. Stackaren kommer aldrig att växa upp i mina ögon, jag tror ju han är typ fyra månader ännu även om han närmar sig sin första födelsedag med stormsteg.

Han har i cirka en månads tid ålat sig fram och övar nu flitigt på att stå i krypställning. Än så länge orkar han inte långa stunder, men snart håxar han väl det också. Sitta själv kan han sådär, han har en del att öva med balansen om man säger så. Känns konstigt att tänka att storebror hade i samma ålder redan suttit själv utan stöd redan tre månader!

Han har nu fem tänder. Fyra nertill och en hörntand uppe. Framtänderna stör också massor just nu, och han äter rätt dåligt på grund av det för tillfället. Annars brukar han inte ha problem med matlusten, han äter i princip allt. Han äter den mat som vi andra äter, idag blev det köttfärslimpa med trattkantareller och bulgur. Pincettgreppet är så gott som utväcklat och han plockar i sig maten helst helt själv. Gröten matar vi om kvällen. I den får han endera lite hemlagad äppelmos eller så smör-kanel-russin, precis som storebror.
Ammar gör jag mycket än. Egentligen får han igen annan mjölk utöver modersmjölken förutom när jag är borta. Biter mig i bröstet gör han nu just ganska ofta, jag tror det har att göra med tänderna. På nätterna äter han 2-5 gånger fortfarande. Första gången helst redan tre timmar efter att han somnat. Den matningen har jag försökt få bort nu senaste dagarna, ger honom vatten ur flaska i stället. Han tuttar lite på flaskan och somnar om igen, alltså ingen egentlig hunger. Efter det går jag oftast själv och sova, och då är jag oftast så trött att jag inte orkar varken se på klockan eller kämpa emot hans tissbegär när han följande gång vaknar. Jag har inte heller oftast nån aning om hur många gånger han ätit under den fortsatta natten när han sover brevid mig i sängen, jag vaknar bara ytligt för att sedan somna om igen.

Nappen lämnade han bort utan problem är tidigare i veckan ( eller var det förra veckan?) och nu är han inte alls intresserad av den mera. Bra så!

Somnar gör han sällan själv nu för tiden, även om han var duktig på det i början. Vi försöker nog ha honom att somna i egen säng varje kväll till först, och ibland överraskar han oss och ligger och pratar en stund innan han sen tystnar och somnar. Oftast brukar han dock protestera direkt vi vänder oss om och är påväg mot dörren och då brukar det lugna med att hålla en hand på ryggen och paja lite på huvudet. Han sover så gott som alltid på mage. Ibland måste han dock få komma upp i famnen och få somna där och jag tycker det är ganska mysigt egentligen.

Pottan kakkar och kissar han på. Sällan vi hamnar att byta bajsblöjor här i huset nu för tiden! I början av maj, när vi var på dop till hufvudstaden gjorde han sin kakkapremiär på stora byttan också. Helt bra av en åttamånaders, eller hur?! Annars använder vi till största delen tygblöjor på honom och det funkar ypperligt!

Vikt och längd har jag noll koll på. Tippar dock på att han stannat på cirka tio kilo medan längden spurtat iväg mot kanske 75 cm. Var senast till rådgivningen när han var fem månader. Då var han 69 cm och 9,2 kilo. Skulle beställa en åttamånaders kontroll, men varje gång jag ringde var ingen på plats, så jag sket i det. Han mår ju bra och utvecklas rikgit fint! Orka springa där hela tiden. Tar en kontroll sedan vid ett år.

Han leker fint och underhåller sig själv väl. Storebror hjälper bra till med att underhålla lillebror, men bråkar ganska ordentligt ibland också. Här en dag bet han Malte i ryggen så han fick rikgit sår av tandmärken och det hela var blått i flera dagar. Ibland får han sig med en grävmaskin i huvet eller blir påtrampad.
Men ändå, skiner han som solen när han äntligen efter en lång natt får återse sin storebror, sin ögonsten! Ja det är helt magiskt att få se den underbara syskonkärleken växa fram och förstärkas för varje dag som går!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s